Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Πρωταγωνιστής το τυρί και στο Κυπριακό τραπέζι


Μπορεί οι Έλληνες να μάχονται με τους Γάλλους για την πρωτιά στην κατά κεφαλή κατανάλωση τυριού, και οι Κύπριοι όμως είναι τυρολάτρεις και έχουν αρκετά «δικά» τους, αμιγώς Κυπριακά τυριά.

kypros cheeselovers
Πιθανώς το πιο γνωστό κυπριακό τυρί είναι το χαλούμι. Παρασκευάζεται από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα, ενώ πολλές φορές χρησιμοποιείται και αγελαδινό. Το χαλούμι έχει την ιδιαιτερότητα ότι δεν λιώνει σε υψηλές θερμοκρασίες άρα μπορεί να καταναλωθεί και ως έχει αλλά και ως τηγανητό και ψητό. Kατά την παρασκευή του όμως παράγεται και ένα άλλο κυπριακό τυρί, όχι τόσο γνωστό αλλά εξίσου αγαπητό στους Κύπριους, η αναρή. Πιο συγκεκριμένα η αναρή παράγεται από το νερόγαλο που αποστραγγίζεται κατά τη διάρκεια παραγωγής του χαλουμιού. Στο νερόγαλο αυτό προστίθεται κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα, ανακατεύεται και μετά στραγγίζεται ώστε να παραχτεί το τυρί.
kypros1 cheeselovers
Υπάρχουν όμως και άλλα τοπικά τυριά όπως το αγνοτύρι, το Ακαθιώτικο, το Παφίτικο και τα χαλίτζια.
Το αγνοτύρι είναι μυζήθρα που παράγεται από το πρωτόγαλα του προβάτου ή της κατσίκας. Το πρωτόγαλα ανακατεύεται στη φωτιά μέχρι να πήξει και μετά μπορεί να σερβιριστεί είτε ζεστή με ζάχαρη και κανέλα είτε να αποξηρανθεί.
kypros2 cheeselovers
Το Ακαθιώτικο, που πήρε το όνομά του από την Ακανθού όπου και παρασκευαζόταν (βρίσκεται τώρα στα Κατεχόμενα), παράγεται από νωπό κατσικίσιο γάλα και με την προσθήκη αρωματικών φυτών της περιοχής. Χρησιμοποιείται ως τρίμμα πάνω από τα ζυμαρικά αλλά και σαν μεζές.
Το Παφίτικο παρασκευάζεται κυρίως την περίοδο του Πάσχα, επίσης από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα (ή και συνδυασμό αυτών). Παράγεται κυρίως την περίοδο Φεβρουαρίου-Απριλίου που υπάρχει αφθονία γάλακτος και καταναλώνεται με ψωμί ή για την παρασκευή της φλαούνας, που είναι ένα είδος πασχαλιάτικης πίτας που τρώγεται σε όλη την Κύπρο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το Παφίτικο είναι γνωστό και ως τυρί Φλαούνας.
 kypros3 cheeselovers

Λιγότερο γνωστά είναι τα Χαλίτζια Τηλλυρίας. Πρόκειται για άσπρο, μαλακό τυρί με υπόξινη γεύση που παράγεται στην ομώνυμη περιοχή. Παρασκευάζεται από νωπό γάλα (προβάτου ή κατσίκας) αμέσως μετά το άρμεγμα. Καταναλώνονται είτε στις σαλάτες, είτε με ψωμί, είτε σκέτα με ελστην Ελλάδα, ειδικά το χαλούμι, σε πολλών ειδών συνταγές, από απλά ψητό μέχρι μέσα σε σαλάτες και άλλα πιάτα.
www.cheeselovers.gr
Το blog στηρίζει τα Ελληνικά Προϊόντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στη κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες